Dulceata de arde(i)

Dulceata de arde(i)
 
...pe cand eram insarcinata cu Graunta, aveam doar cateva pofte constante - dintre care una era ciorba cu ardei putintel iute; ciorba putea fi de orice fel, da' ardeiul  musai nitel iute si neaparat verde, astfel incat si la restaurant de mergeam duceam cate un ardei in papornita, in cazul in care primeam la cerere ardei murat si nu verde-proaspat. 
 
Asadar cand ne-am apucat de semanat prima gradina, am avut un colt dedicat ardeilor in exclusivitate; ardei: gras, capia, bulgaresc, iute si gogosar ...
Dintre toti, cei iuti s-au facut cata frunza - cata iarba, si cand zic iuti...ma refer IUTI ...atat de iuti ca au castigat recordul in sat ca fiind cei mai cei dintre cei iuti.( testati fiind de unul dintre cei mai mari iubitori de iuteala din zona) 
Atat de iuti erau incat al meu om, m-a privit crucis cand am venit cu o poala de astfel de ardei din gradina:
 '...pentru ce-s?!?' ' ...pentru dulceata...'am raspuns aproape timid.
 
Povestea nu se opreste aici, dupa dulceata asta, la noi in casa, nu se mai gateste nimic din carne fara un strop din acest deliciu, incat pe langa dulceturile noastre consacrate, in caietul de retete Brankundite (ca avem si asa ceva ... retete agreate de-al nostru neam - o compilatie moldavo-unguro-ardelenesc) sta scris cu litere de-o schioapa:
 
DULCEATA DE ARDEI IUTE SI NECESARA
500 gr ardei iute
250 gr capia
1 kg zahar 
1 kg otet
 
Pui la fiert zaharul cu otetul, deschizi geamul daca ai, si lasi asa pana se leaga un sirop bunut, intre timp, dupa ce ti-ai pus manusi,
scoti samanta din ardeii spalati si zvantati si apoi ii tai maruntel. Siropului pana se leaga ii ia  vreun sfert de ceas si tot atat il lasi
si cu ardeii in el, da' nu mai mult de 20 de minute, ca risti sa se caramelizeze, si nu vrei.
 
Reteta asta nu-i vreo inginerie de preparat, dar trebuie tinut seama de cateva aspecte foarte importante:
neaparat foloseste manusi cu cat mai groase cu atat mai bine; si neaparat fara cei mici, ori cei sensibili prin preajma,
daca se poate, deschide geamurile larg cat timp o prepari, ori daca nu, musai aeriseste bine-bine dupa...
 
Mno, cam asta-i cu dulceata de ardei, pofta mare ca buna e!

prin CAMARA:

Dulceata de toporasi
Dulceata de salcam la pirostrii
Sirop de soc la rece pentru iarna
Sirop de mac
Leac de brad
Sirop de coacaze rosii
Dulceata de ceapa
Amestec de legume uscate
Gustare pentru catei - dar nu doar pentru ei
Dulceata de arde(i) imaginea 2
Dulceata de arde(i) imaginea 3




Adauga comentariu


 Am citit si sunt deacord cu termenii si conditiile.
Posteaza