Eu, permacultura... baba si agricultura

Eu, permacultura... baba si agricultura

De permacultura am aflat prin 2009, si am citit pe atunci cam tot ce mi-a cazut in mana si sub ochi, ba mai mult, mi-am convins omu', inainte sa plecam din Bucuresti, sa trecem pe la niste cursuri organizate in sensul acesta. Vezi tu, treaba asta cu mutatul la tara e o boala veche de a mea, care m-a rapus iremediabil inca din 2008. Pe atunci ori de cate ori povesteam despre visul meu de a ma muta in mediul rural, iscam zambete pe sub mustati, ori generam vorbe sfatoase cum ca nu-i de mine, munca asta. Probabil natura jobului pe care-l aveam si talia mea de silfida descuraja auditoriul.

Da' cum cea mai mare placere-n viata e sa faci ceea ce se zice ca nu poti face, bine m-am simtit cand ce-am visat s-a materializat ...(relativ) ca, na, permacultura ca la carte, cum zicea taica Mollison peste noapte nu poti face si nici nu am intocmit tot ce ne-a povestit Gabriel la cursurile lui.
Inca lucram la bariera forestiera, ca in doi-trei ani nu creste zid, cu toate mataniile ori incantatiile stiute, lucram si la cararea permanenta catre capatul terenului; pe directia poarta inca ni se dezvolta plantele cataratoare.

Cat priveste gradina, noi facem un fusion style ca pe vremea bunicii - dar nu chiar...  Bunica ( a mea cel putin) nu stia nici de plante companion, nici de mulcire, iar cand poate s-a mai elevat nitel, mai "stropea cu ceva luat de la magazin" - ei, asa ceva in gradina noastra nu ai sa vezi! Am sus un NU hotarat inca de la inceput  cu privire la orice erbicid, fungicid, insecticid - acaricid, in doua vorbe: FARA PESTICIDE - si da, este o munca titanica!

Practicam agricultura ecologica - dam timp gradinii noastre sa se dezvolte in tihna, si o lasam sa ne invete ce si cum ii trebuie. E adevarat ca este mai greu, dar sanatatea vine inainte de toate; si facem tot posibilul sa ne folosim la maxim potentialul si capitalul de informatii capatat - ne ajutam de tot ceea ce cunoastem si de inteligenta naturii, care iti preda o sumedenie de lectii; daca esti treaz, daca esti prezent si daca ii dai timp. 

Ca de fapt asta vreau sa spun: nicio carte si niciun curs nu te invata ce te poate invata munca efectiv in gradina, vorba de peste gard batranei vecine, care stie mersul lucrurilor, care face asta de o viata, care stie despre rotatia culturilor asa cum stie "Tatal nostru"; e drept ca priveste ca gaina-n lemne cand te vede ca pui paie, ori fan pe strat, da' poate despre asta-i vorba in legatura asta de reciprocitate in gradina, poate ca permacultura nu tine doar de plante intre ele, ci si de oameni intre ei; poate ca asa cum se pune ceapa langa morcov si rosiile langa busuioc - se pun oameni langa oameni inspre intr-ajutorare. 

Evolutie back to basics - suna paradoxal, stiu... si nu-i posibil! ...aha- ha-ha!!!  Who's gonna stop us!?! 


prin GRADINA:

Ochiu' pe pasare
Tric - caine Brankundit
Gusti - cocosul ce nu merge gatit
Codros prin gradina
Seminte pentru tine
...despre musafirul nepoftit, dar dorit
Apa de trandafir
Recunoasteti personajul?!
Leacuri din galbenele
Eu, permacultura... baba si agricultura imaginea 2
Eu, permacultura... baba si agricultura imaginea 3
Eu, permacultura... baba si agricultura imaginea 4
Eu, permacultura... baba si agricultura imaginea 5
Eu, permacultura... baba si agricultura imaginea 6
Eu, permacultura... baba si agricultura imaginea 7
Eu, permacultura... baba si agricultura imaginea 8
Eu, permacultura... baba si agricultura imaginea 9
Eu, permacultura... baba si agricultura imaginea 10
Adauga comentariu


 Am citit si sunt deacord cu termenii si conditiile.
Posteaza