Leac de brad

Leac de brad

...cum am aflat ca brazii sunt in muguri, cum si eu am navalit; de data asta nu am ciugulit din propria-mi ograda, cum mi-e naravul, ci am mers la un vecin, mai spre munte, de fapt in miez de munte, la Sovata.

Am cules nu mai mult de vreo jumatate de kilogram de muguri si m-am intors degraba acasa, unde ma astepta-n bucatarie 1 borcan de sticla curat de vreo 2 litri si un borcan de miere si mai curata decat borcanul gol de sticla. O sa vezi tu, ca de mierea nu-i curata (se intelege naturala) siropul asta nu o sa iasa asa cum trebuie.

Dar sa -mi continui povestea, asadar: dupa ce am spalat in cateva ape mugurii cei fragezi, i-am uscat pe un stergar, iar apoi am inceput a pune in borcan straturi, cand unul de miere, cand unul de muguri si tot asa pana ce-am terminat cele doua ingrediente. Dupa ce am infiletat borcanul bine, l-am lasat la racoare vreo 3 zile, dar in fiecare zi vanturam bine continutul acestuia. 

Apoi, intr-o dimineata cu soare, (tu poti sa alegi si o dupa-amiaza cu umbra), i-am pus gand rau ... da' bun si tamaduitor: sa-l ingrop.
I-am cautat loc frumos intre flori si fluturi cat sa-i fie bine si lui, si usor mie cand l-oi cauta... si apoi i-am zis: "revin la toamna, cat sa continuam..." Ceea ce iti zic si tie ... 

LE

Si na' ca a venit toamna! Intr-una din zile astea zic omului: "...l-am ingropat de cateva luni bune, zic ca-i vremea sa-l scoatem. El: iupii, avem sirop nou!". Si atat mi-a trebuit, ca n-a fost zi sa nu ma intrebe de nu-l scoatem, ori de ce nu-l scoatem; pana azi cand mi-a zis clar: " ...femeie, da' dezgroapa odata siropul ala!" Mi-a fost de ajuns. Am mers dupa lopata si am inceput a cerceta locul, ca la medic. Cei doi ai mei stateau nerabdatori tot ca la medic... cel mic ma privea mai mult uimit decat incantat cand vazu ca scot ceva din pamant. Cand am dat de capacul ce stralucea prin tarana zic: "Graunta, uite, aur!" si a priceput abia dupa vreun sfert de ceas- ca mi-a luat nitel pana am spalat, zvantat, strecurat si am potrivit licoarea cu nitica apa.  A baut al meu copil de parca ar fi fost primul si singurul sirop savurat vreodata. Aur curat, adevarat! 

Problema a fost cu tata-su care a marait in barba ca-i putin. Caci din cantitatea pusa abia de a iesit jumatate de litru de sirop; si apoi mama zmeilor m-a pus sa ma justific - eu ca sa ma scot - "ca-i leac bre, si se ia cate putin!" pfff, mai bine taceam, n-are rost sa detaliez, da' va zic doar concluzia: anu' viitor punem serios  - nu cat sa ne saturam, da' macar cat sa ne ajunga si de leac si de pofta. 

Mugurii ii zvant, ii usuc si-i voi folosi la ceai - ca atat a mai rams din leacu' de brad.


Licori si scofeturi:

Dulceata de toporasi
Dulceata de salcam la pirostrii
Sirop de soc la rece pentru iarna
Sirop de mac
Sirop de coacaze rosii
Dulceata de ceapa
Amestec de legume uscate
Dulceata de arde(i)
Apa de trandafir
Leacuri din galbenele
Leac de brad  imaginea 2
Leac de brad  imaginea 3
Leac de brad  imaginea 4
Leac de brad  imaginea 5
Leac de brad  imaginea 6
Adauga comentariu


 Am citit si sunt deacord cu termenii si conditiile.
Posteaza