Sirop de coacaze rosii

Sirop de coacaze rosii

Din plantatia bunicii sotului meu, ne-au ramas mostenire cateva tufe de coacaze rosii, nu multe, dar destul cat sa ne facem poftele la inceput de vara.
Strugureii cum mai sunt cunoscute aceste fructe pe aici, sunt pentru mine margaritare dulci acrisoare de care m-am indragostit iremediabil, pe cand a mea jumate' mi-a adus prima palarie de fructe din gradina proprie. Fie ca-i mananci simpli, pe cand dai o raita prin gradina, ori cu zahar, ori ii presari triumfator pe vreun tort, ori prin vreo tarta, strugureii astia minunati iti fac cu ochiul din orice pozitie. Pe langa faptul ca sunt tare aspectosi mai sunt si dublu de sanatosi. Nu intind vorba, cine stie cunoaste... am sa tagaduiesc nitel insa prin a-ti povesti despre siropul de l-am facut din ei.

Asadar, dupa ce le-am dat tarcoale vreo cateva zile, chipurile cat sa fiu sigura ca s-au copt din plin, l-am chemat si pe om sa-si dea cu parerea... aiurea, doream amandoi sa mai imbucam cativa asa direct de la sursa, caci suntem mari impatimiti ai acestor fructe. Si dupa ce ne-am pus de acord ca-s numa' buni, eu m-am pus pe cules, al meu s-a dus la ale sale...

Simpla - simpla si buna tare este aceasta licoare: aduni fructele, le cureti, le speli, apoi le rastorni intr-un borcan, pui apa cat sa le cuprinda, storci jumatate de lamaie (eu am adaugat in felii celalta jumatate) si lasi asa o zi si o noapte pana ce fructele isi pierd putintel din culoare. In tot acest rastimp amesteci - vanturand borcanul.
Cand crezi ca-s gata iei un tifon; scurgi bine zeama in care adaugi zahar brun -  dublul cantitatii de fructe pe care le-ai avut. Apoi fructele le zdrobesti bine - bine si le treci prin tifonul mentionat mai sus, pana iese toata bunatatea din ele, iar in urma raman doar sambureii aceia mititei.
Lasi zaharul sa se topeasca in voie, poate o zi poate si o noapte, depinde cat de des ai sa invarti in el, iar la final adaugi zeama stoarsa de strugurei cum le zic eu, coacaze rosii cum le zici tu... si asta-i tot! Adaugi apa minerala sau plata pentru un suc natural pe cinste si ce mai ramane, daca ramane, pui in sticle si in pivnita cu ele.

Pff ..  imi ploua-n gura numa' cand zic strugurei... si simt deja acel gust de te inteapa pe sub urechi.


prin CAMARA:

Dulceata de toporasi
Dulceata de salcam la pirostrii
Sirop de soc la rece pentru iarna
Sirop de mac
Leac de brad
Dulceata de ceapa
Amestec de legume uscate
Dulceata de arde(i)
Gustare pentru catei - dar nu doar pentru ei
Sirop de coacaze rosii imaginea 2
Sirop de coacaze rosii imaginea 3
Sirop de coacaze rosii imaginea 4




Adauga comentariu


 Am citit si sunt deacord cu termenii si conditiile.
Posteaza